Ortodontik Tedavi İçin Diş Hekimi Yerine Neden Bir Ortodontisti Seçmeliyim?
Çünkü bu sağlığınız açısından kaçınılmaz derecede gerekli ve hayati bir unsurdur. Çene yüz ortopedisi ve ortodonti uzmanları, Diş Hekimliği Fakültesi eğitimini takiben 4 yıl süren bir ihtisas eğitimi alarak bu alana dair tedavileri gerçekleştirmek için ilgili üniversite ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilirler. Zira çene-yüz bölgesi ve dişler; ortodontik tedavi ile kalıcı olarak değiştirilmektedir. “Çene-yüz ortopedisi ve ortodontisi” ne ait tüm girişim ve uygulamalar; uzmanlık isteyen karmaşık bir süreci içermektedir. Bu nedenle tedavinin, bir ortodontist tarafından gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Müracaat ettiğiniz hekimin, Sağlık Bakanlığı ve ilgili üniversite rektörünce onaylanmış bir “ORTODONTİ UZMANLIK DİPLOMASINA” sahip olması, doğru adreste bulunduğunuzu gösterir.
Ortodonti Nedir?
Çoğu insan ortodontiyi; diş hekimliğinin , dişlerin düzeltilmesine odaklanan özel bir alanı olarak bilir. Bununla birlikte ortodonti çok daha fazlasını kapsar. Ortodonti aynı zamanda, çene-yüz kemikleri düzensizliklerinin giderilmesi, çiğneme ve solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesi, çocuklarda doğru(uygun) çene ve diş gelişiminin desteklenmesi gibi.
Ortodontik Tedavi Ücretleri Nasıldır?
Marmaris ortodonti kliniğinde tedavi ücretleri pek çok faktöre değişkenlik göstermektedir. Maloklüzyonun tipi, şiddeti, olası tedavi süresi, tedavi amaçları, kullanılacak apareylerin çeşitliliği gibi. Hastaya özel tedavi planlaması yapılmaksızın ücret belirtemememize rağmen; kliniğimizde esnek ödeme planlaması uygulanmaktadır.
Neden Ortodontik Tedavi Görmeliyim?
Çapraşık dişler; diş çürüklerine, dişeti hastalıklarına, çiğneme ve sindirim fonksiyonu bozukluklarına, diş kaybına, TME bozukluklarına ve kötü ağız kokusuna neden olur. Düzgün dişlere ve çene-yüz iskelet sistemine sahip olmak ise daha sağlıklıdır ; gülümsemenizi daha cazip kılar ve büyük bir olasılıkla özgüveninizin artmasına öncülük eder.
İlk Ortodontik Muayene Ne Zaman Başlamalı?
Alt ve üst ön dişlerin sürmesini takiben , yaklaşık olarak 7-8 yaşlarında yapılmalıdır. Çünkü bu dönemde çene –yüz gelişimine ve sürecek olan daimi dişlere ait önemli bilgiler elde edilir. Koruyucu ve önleyici bazı ortodontik uygulamalar ile daha ileride diş çekimi gerektirecek bir durum önlenebilir, tedavi süresi kısaltılıp maliyeti düşürülebilir.
Ortodontik Tedavi Sürecinde Randevu Sıklığı Nedir?
Hastanın sahip olduğu maloklüzyon tipine göre değişebilmekle birlikte genellikle 4-6 haftalık kontrol periyodları söz konusudur. Ancak tedavinin bazı aşamalarında daha sık kontrol gerektiren durumlar da vardır.
Ortodontik Apareyler ve Braketler Ağrı Oluşturur mu?
Sahip olunan problemin tipi, şiddeti, hastanın ağrıya olan duyarlılığı ve ortodontik tedaviye olan isteği gibi pek çok faktör ağrı durumunda etkilidir. Göreceğiniz ortodontik tedavi sistemine özel, ağrı yakınmaları söz konusu olabilir ve bu durum size doktorunuz tarafından açıklanacaktır. Ancak çoğu kez, ağrı kesici preparatların kullanım ihtiyacı düşüktür ve oluşan ağrı günlük yaşamınızı etkileyecek düzeyde değildir.
Ortodontik Tedavi Sürecinde Dişlerimi Temizletebilir miyim?
Evet. Ortodontik tedavi sürecinde, düzenli check-up ve planlı temizletme işlemlerinizi diş hekiminize yaptırabilirsiniz. Ağzınızda braketleriniz varken bile diş hekiminiz özel ekipmanı ile temizleme işlemini başarıyla gerçekleştirecektir.
Hareketli Apareyler ve Görünmeyen Plaklar Konuşmamı Etkileyecek mi?
Bazı hastalarda özellikle dilin damağa ve dişlere teması ile çıkan seslerde (s,z,t gibi) geçici bir süre için konuşma fonksiyonu etkilenebilmektedir. Bununla birlikte dil ve yumuşak doku adaptasyonu kısa sürede gerçekleşecek ve konuşmanız ile ilgili bir probleminiz kalmayacaktır.
Ortodontik Tedavi Görmek Yaşam Stilimi Anlamlı Bir Şekilde Etkileyecek mi?
Diş fırçalamaya daha fazla zaman ayırmak ve diyet (beslenme şekli) ile ilgili belli bazı değişikliklerden başka çok fazla şeyin değişmediğini fark edeceksiniz.
Bütün yeni şeyler gibi başlangıç periyodu boyunca, abartılı olmayan bir uyum süreci yaşayabilirsiniz. Fakat daha sonra, favori yiyeceklerinizin çoğunu yiyebildiğinizi, müzik aletleri çalabildiğinizi ve boks hariç spor faaliyetlerine katılabildiğinizi fark edeceksiniz.
Genç yetişkinler ve profesyonellerin uygun tedavi seçeneklerinden faydalanabilirsiniz . Seramik-şeffaf braketler ve dışarıdan görünmeyen 'lingual teknik uygulamaları' gibi.
Ortodontik Tedavi İçin Yaşım Fazlasıyla Büyük mü?
Hayır. Ortodontik (dişsel) girişimlerin gerçekleştirilebilmesi için ön koşul yaş değildir; diş-diş eti sağlığının uygun olmasıdır.
Ancak çene kemiklerinin iskeletsel gelişim bozukluklarının tedavisine, mutlaka buluğ çağı atılımı öncesinde başlanmalıdır. Büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra bu gibi olgular, ortognatik cerrahi (plastik cerrahi ve ortodontik tedavi kombinasyonu) ile tedavi edilebilmektedirler.
Ortodontik Tedavi Sonrası Dişlerim Tekrar Bozulur mu?
Aktif ortodontik tedavi süreci sonlandırıldıktan sonra, erişilen durumun korunması için pekiştirme apareyleri ile pasif ortodontik tedavi sürecine geçilir. Pekiştirme apareylerinin kullanım süresi, kullanım şekli ve kontrol sıklığı doktorunuz tarafından size açıklanan şekilde gerçekleştirilmez ise bozulma olasılığı artar.
Ortodontik Bozukluk Neden Olur?
Genetik faktörler, tedavi edilmeyen ve zamanından önce çekilen süt dişlerinin varlığı, ağız solunumuna neden olan üst solunum yolu problemleri, parmak emme –tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar, infantil (bebek) yutkunma paterninin devam etmesi gibi pek çok faktöre bağlı olabilmektedir.
Ayrıca yapılan araştırmalarda, protein, A-D-B1-B2 vitaminleri ile kalsiyum eksikliğinin , diş ve çene kemiklerinin gelişimini olumsuz yönde etkilediği belirtilmiştir.
Ortodontik Tedavi İle İlgileniyorum, Nasıl Başlayacağım?
Çok basit. Kliniğimizi +90252 412 12 16 ' dan arayarak Dr.Sayın ile görüşmek için randevu almalısınız.Tedavinize ve ödeme seçeneklerinize dair ayrıntıları ziyaretinizde öğrenebilirsiniz.